Крв може да си дарувате и за себе – ќе си помогнете при операции

Секој може да дарува крв за себе, а кога ќе му биде неопходно при ортопедски, неврохирушки операции, па дури и при кардиохирушки операции, ќе може да ја прими, бидејќи сопствената крв е најкомпатибилна. Станува збор за автологно дарување крв, кое е неопходно да заживее во Македонија. За ваквото крводарување граѓаните и медицинските работници не се доволно информирани,… Read More Крв може да си дарувате и за себе – ќе си помогнете при операции

Се укинува поместувањето на часовникот – дали Македонија треба да избере летно или зимско сметање?

На Европејците им е доста од зимското и летното сметање на времето, а тоа го покажаа и резултатите од анкетата на Европската комисија објавени оваа недела. Европејците гласаа за тоа дали сакаат да го укинат поместувањето на часовникот напролет и наесен. Во анкетата учествувале рекордни 4,6 милиони луѓе, а над 80 отсто гласале за укинување… Read More Се укинува поместувањето на часовникот – дали Македонија треба да избере летно или зимско сметање?

Странците пишуваат: Ако сакате да ја посетите Македонија, ова се 13 работи кои мора да ги знаете

На интернет не постојат многу статии за патување во Македонија, освен неколку статии за Охридското Езеро и главниот град на Македонија, Скопје. Македонија е една од најмалку посетените земји во Европа, но не затоа што нема што да се види, пишува порталот Глобал. Некои од нагласите кои ги издвојува овој портал е дека ова мало… Read More Странците пишуваат: Ако сакате да ја посетите Македонија, ова се 13 работи кои мора да ги знаете

Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?

Од денешна перспектива ретко е да се остане рамнодушен спрема изблиците од минатото, иако нашата генерација ги нема засведочено старите изгледи на градовите и соживотот што постоел во нив, сепак спомените на нашите баби и дедовци не прави да бидеме директно вклучени во еден шаблон на изминато време. Речиси и да нема град во нашата… Read More Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?

Вакцинирање: ЗА или ПРОТИВ – што велат родителите

Родителите се со поделени мислења кога станува збор за вакцинирањето на своите деца. Во секој случај, секој е во дилема, дали да го вакцинира детето или не. На социјалните мрежи, како и по интернет форумите постојано се пишува на оваа тема, која е посебно актуелна во последните години. И стручните лица се со поделени мислења.… Read More Вакцинирање: ЗА или ПРОТИВ – што велат родителите