Вашето ментално здравје може да му штети на вашиот крвен притисок

Веројатно веќе знаете дека болестите на срцето се едни од најголемите убијци. Па, би требало сериозно да го сфатите вашиот крвен притисок. Познато е дека здравата исхрана и физичката активност се клучни за здраво срце. Но, изгледа дека голема улога има и нашето менталното здравје. Депресијата и анксиозноста можат да предизвикаат висок крвен притисок Ако… Read More Вашето ментално здравје може да му штети на вашиот крвен притисок

Дали можете да препознаете социопат?

Дон Дрејпер од серијата „Mad Man“ и Френк Андервуд од „House of Cards“ се шармантни, манипулативни луѓе кои се целосно лишени од општествена свест и ги искористуваат другите за лична корист. Сo еден збор, тие се – социопати. Социопати се луѓе кои имаат антисоцијално пореметување на личноста, во поблага или потешка форма. Тие не се… Read More Дали можете да препознаете социопат?

Часовите за ментално здравје ќе станат задолжителни во англиските училишта

Здравствената едукација ќе стане задолжителна во сите училишта во Англија со новите владини планови, поради се поголемата загриженост за проблемите со менталното здравје кај младите. Децата ќе учат како да изградат ментална отпорност, но и како да препознаат кога нивните врсници се борат со проблеми со менталното здравје, во рамки на задолжителните лекции, велат од… Read More Часовите за ментално здравје ќе станат задолжителни во англиските училишта