Бесплатен оброк за деца, ако родителите ги остават телефоните на влез во ресторан

Британскиот ресторан Френки енд Бени`с претстави зона без мобилни телефони, откако спровеле анкета за тоа колку користењето на тие направи има влијание врз семејната вечера. Отсега, тие во понудата имаат бесплатен оброк за децата чии родители ќе ги остават мобилните телефони на влезот во ресторанот. Речиси 20 проценти од децата рекле дека нивните родители претпочитаат… Read More Бесплатен оброк за деца, ако родителите ги остават телефоните на влез во ресторан

Место на кое е забрането користење на мобилни телефони

Бесмислената потрага за совршена фотографија и прашањето дали има подобро изгледа „од профил“ или бочно, многумина ги довело во опасност, а да не го споменуваме тажниот исход на оние кои биле во потрага по фотографија од рајот, па ги загубиле животите. Токму од тие причини, еден хотел на Бали, вовел правило за забрана на употреба… Read More Место на кое е забрането користење на мобилни телефони

Родители, оставете ги вашите смартфони кога сте со децата, еве и зошто

Брзо „лајкување“ на нечија порака или испраќање фотографии на групни е-разговори можеби не е нешто, но мали деца ќе се лутат и приговараат ако родителот постојано гледа во смартфон во нивно присуство. Во американска студија е утврдена поврзнаост меѓу детското лошо расположение и честото родителско гледање во мобилен телефон. Во студијата биле вклучено 172 семејства… Read More Родители, оставете ги вашите смартфони кога сте со децата, еве и зошто

Google ве следи, дури и ако ја исклучите опцијата за лоцирање

Веројатно си мислевте дека Google престанува да ве следи кога ќе ја исклучите опцијата Location History, но вистината е дека Google не игра фер. Напротив, вашата локација се ажурира од минута во минута. Google не само што ве следи, туку и собира податоци за сите места кои сте ги посетиле во текот на денот, па… Read More Google ве следи, дури и ако ја исклучите опцијата за лоцирање

Во Европската Унија ќе се користи унифициран полнач за мобилни телефони?

Европската Унија повторно го постави прашањето за воведување унифициран полнач за мобилни телефони од различни производители. Ваквата мерка би можела да доведе до тоа за „андроид“ и „ајфон“ уредите да се користи идентичен полнач. ЕУ ја испитува можноста за воведување на ист полнач за мобилни телефони речиси цела една деценија откако беше утврдено дека 51… Read More Во Европската Унија ќе се користи унифициран полнач за мобилни телефони?

Диџеј покажал како изгледале забавите во 90-тите години, а како изгледаат сега – разликата е тажна

DJ Sterling Moss на својот Фејсбук профил објавил видео снимка која најдобро ја покажува разликата во светот некогаш и денес. Тој објавил видео од една забава која се одвивала оваа година и снимка од забава во 1990 година, а разликата помеѓу овие две забави е повеќе од очигледна. Додека во 2018 година сите ги држат… Read More Диџеј покажал како изгледале забавите во 90-тите години, а како изгледаат сега – разликата е тажна

Одлични смартфони за кои веројатно немате слушнато

Ако не е Samsung, тогаш е iPhone, а ако малку подобро ја разгледате понудата, можеби ќе се одлучите и за некој нов кинески телефон штотуку излезен на пазарот. Како и да е, понудата на паметни телефони во денешно време е во апсолутна стагнација кога станува збор за иновациите, а тоа почна да се одразува и… Read More Одлични смартфони за кои веројатно немате слушнато