Науката вели дека тишината е витална за нашето здравје

Ако сте просечен човек, ќе се разбудите со звукот на алармот. Тој аларм ќе ве испрати до бањата каде што брзо ќе се подготвите за вашиот работен ден. Ако имате време, може да каснете нешто пред да скокнете во вашиот автомобил и да слушате радио додека одите на работа. Откако ќе стигнете таму, ги имате… Read More Науката вели дека тишината е витална за нашето здравје

Можеби оваа вест ќе ве натера да ги оставите цигарите

Научниците открија дека постои уште една опасност која им се заканува на редовните пушачи. Дека пушењето е лошо за здравјето е познато уште одамна, но сега научниците тврдат дека тоа негативно влијае и на помнењето. Досега е утврдено дека цигарите ги уништуваат белите дробови, срцето и тенот и поттикнуваат развој на одделни видови на рак… Read More Можеби оваа вест ќе ве натера да ги оставите цигарите

Аутизмот може да се дијагностицира уште при раѓање преку обичен тест за слушање

Тоа е познато како акустичен или “степедијален” рефлекс на тестирање и не е инвазивен, што значи дека може лесно да се користи и на бебиња без да им наштети Една нова студија покажа дека аутизмот може да се дијагностицира при раѓање преку едноставен тест на слухот. Ова ќе дозволи и овозможи третманите да работат и… Read More Аутизмот може да се дијагностицира уште при раѓање преку обичен тест за слушање

Човечкиот мозок е дизајниран да ни дава халуцинации

Халуцинациите, честопати асоцирани со психички нарушувања, можат да произлезат од природниот процес што го користи мозокот за да се направи смисла за светот околу нас, велат последните истражувања на научниците. Визиите и звуците кои реално не се таму, можат да бидат генерирани од навиката на мозокот да предвиди што очекува да види или чуе, исполнувајќи… Read More Човечкиот мозок е дизајниран да ни дава халуцинации

Истражување: Имањето премногу избори може да го парализира мозокот

Постои феномен каде што на личност којашто е соочена со премногу опции ѝ станува потешко да донесе одлука, па дури и да се чувствува парализирано. Можеби го имате забележано ова кога одите во продавница и кога треба да одберете помеѓу бројните продукти што ви се понудени. Научниците го истражувале овој феномен анализирајќи го процесот на… Read More Истражување: Имањето премногу избори може да го парализира мозокот

Неверојатно откритие: Пчелите го сфаќаат она што децата не можат

Последната студија покажува дека пчелите соедуваат математичка способност која претходно се сметаше дека постои само кај делфините, приматите, птиците и луѓето постари од деца. Со оглед на тоа дека пчелите имаат многу мали мозоци, тие докажуваат дека се едни од најинтелигентните суштества. Научниците од Австралија и Франција сметаат дека инсектите знаат оти нула е помалку… Read More Неверојатно откритие: Пчелите го сфаќаат она што децата не можат

Миризбата на кафето поттикнува подобра работа на мозокот

Ново истражување, открива дека самата миризба на кафето е доволна за мозокот подобро да функционира. Во тестови, кои ги спроведоа научници од Технолошкиот институт Стивенс од Њу Џерси, луѓето кои само ја почувствуваа миризбата на своето кафе, подобро ги решаваа тестовите, бидејќи нивниот мозок на тој начин реагира, исто како веќе да консумирале кофеин. За… Read More Миризбата на кафето поттикнува подобра работа на мозокот