Што вели науката за четирите најчести митови против вакцинирањето?

Глобалното движење против вакцинирањето на младата популација првично станува актуелно пред речиси дваесетина години, преку објавувањето на една студија што покажува корелација меѓу ММР-вакцината (користена против мали сипаници (морбили), заушки и рубеола) и аутизмот. Студијата, која била спроведена со само 12 деца, е своевремено повлечена поради манипулација на податоците, а главниот автор е дискредитиран. Како… Read More Што вели науката за четирите најчести митови против вакцинирањето?

Науката вели дека сте најкреативни кога сте поспани

Марике Вит и Роуз Зекс направиле истражување во коешто вклучиле 428 студенти, при што студентите морале себеси да се класифицираат како личност која најмногу го сака утрото или вечерта, а потоа решавале бизнис проблеми и одговарале на аналитички поставени прашања. Резултатите покажале дека тие кои се сметале себеси за утринска личност подобро ги решавале проблемите… Read More Науката вели дека сте најкреативни кога сте поспани

17 библиски настани кои можеби се потврдени од науката

За христијаните ширум светот, Библијата претставува свет текст. Дури и за луѓето кои не се религиозни, библиските приказни поставиле некаква основа. Но колку од напишаното во Библијата е всушност вистина? Иако постојат нешта за кои е невозможно да бидеме сигурни, многу од мистериите на овој свет текст се решени. Некои од најважните луѓе и места… Read More 17 библиски настани кои можеби се потврдени од науката

13 научни откритија за кои човештвото треба да биде гордо

Секој ден сè повеќе се доближуваме до иднината од научно фантастичните филмови и книги. Веќе можеме да правиме органи во лабораторија, да одгледуваме животни во вештачки матки и се обидуваме да откриеме планети како Земјата. Ова се некои од најважните научни откритија изминативе неколку години и човештвото треба да биде гордо на нив. 1. Речиси… Read More 13 научни откритија за кои човештвото треба да биде гордо

Британци создадоа ензим кој ја претвора секоја крвна група во универзална 0 негатив

Кога трансфузијата на крв е единствениот начин да се спаси еден животот, лекарите мора да се чувствуваат толку беспомошни кога има толку многу луѓе наоколу, но ниту еден од нив нема иста крвна група како пациентот. За трансфузијата на крв да биде успешна, крвните групи мора да се совпаднат, но сега научниците од Универзитетот во… Read More Британци создадоа ензим кој ја претвора секоја крвна група во универзална 0 негатив

Јапонци направија имплант кој ги уништува туморите

Јапoнски научници смислија уред кој може да се вгради во телото и притоа да помогне во уништувањето на голем број клетки на туморите. Фотодинамичната терапија, која веќе се користи за лечење одредени врсти рак, се базира на користење светлина за убивање на клетките. Докторите емитуваат светлина со висок интензитет и одредена боја на зафатените ткива… Read More Јапонци направија имплант кој ги уништува туморите