Грбав кит најден во Амазонската прашума, научниците збунети

Бразилски експерти за диви животни останале збунети откако среде Амазонската прашума нашле мртов грбав кит Цицачот од 100 тони е најден во шума на големиот речен остров Марахо, кој се наоѓа на устието на реката Амазон. Научниците засега само претпоставуваат дека големото животно било исфрлено на копното за време на голема бура, но не им… Read More Грбав кит најден во Амазонската прашума, научниците збунети

Што се случува под мразот? Научници на Антарктикот снимија мистериозен звук

Научници на антарктичкото тло кај Росовата бариера снимија мистериозни звуци, а потоа спроведоа истражување за да дознаат како се создаваат. Откако во 2014 година истражувачи поставиле 34 сеизмички монитори во снегот, на врвот на најголемата ледена покривка на Антарктикот – Росовата ледена плоча, инструментите снимиле речиси постојани звуци на „зуење“. Ледената плоча која може да се… Read More Што се случува под мразот? Научници на Антарктикот снимија мистериозен звук

Пробиотиците се бескорисни

Група научници тврди дека пробиотиците, храна која содржи добри бактерии се скоро па бескорисни, пренесува ВВС. Истражувањето  научници од Израел е едно од најдеталните анализи за тоа што се случува во нашиот организам кога ќе ги консумираме пробиотиците. Пробиотиците се сметаат за здрава и добра цревна флора. Меѓутоа, резултатите покажале дека имаат мало или никакво… Read More Пробиотиците се бескорисни

Научниците пронашле езеро со течна вода на Марс

Изгледа дека на Марс постои вистинско езеро. Досега ни беше познато дека течната вода се формира наизменично на површината на Марс, но откритието за постоењето на езеро ги отвора вратите за многу нови откритија, како на пример доказ дека не сме сами во универзумот. Користејќи го MARSIS, напредниот радар за подповршинско скенирање и скенирање на… Read More Научниците пронашле езеро со течна вода на Марс