Бизнисменот што потроши 600.000 евра за нацистички предмети откри зошто ја купил шапката на Хитлер

Бизнисменот Абдалах Шатила, либански христијанин кој со децении живее во Швајцарија, рече дека шапката на Адолф Хитлер и другите нацистички предмети ги купил за да не дојдат во рацете на неонацистите и за да ги подари на еврејската организација. Тој за АП изјави дека на аукцијата што се одржала во Минхен платил 600.000 евра за… Read More Бизнисменот што потроши 600.000 евра за нацистички предмети откри зошто ја купил шапката на Хитлер

Германија исплаќа воени пензии на нацистички соработници во Белгија и Велика Британија

Белгискиот парламент побара од Берлин да ги прекине исплатите за не-Германците кои ветиле дека ќе му бидат верни на Хитлер Речиси 75 години по Втората светска војна, Германија сé уште плаќа месечни пензии на соработниците на воениот нацистички режим во неколку европски земји, меѓу кои и Белгија и Велика Британија, според белгиските пратеници и извештаите… Read More Германија исплаќа воени пензии на нацистички соработници во Белгија и Велика Британија

Војтек – мечката која се борела против нацистите

Станува збор за необичен начин за изразување почит на необичен воен херој. Војтек, мечката која им помогнала на полските војници да освојат една од најбруталните битки на Втората светска војна, ќе биде предмет на анимиран филм. Во филмот ќе се раскажува приказната за мечката Војтек во битката кај Монте Касино, во која над 75.000 лица… Read More Војтек – мечката која се борела против нацистите

Зошто жените на нацистите не смееле да бидат слаби?

На жените во нацистичка Германија им било строго забрането да бидат на диета – бидејќи се сметало дека посилната градба на телото е најдобра за раѓање на здрави и силни деца. Нацистите сметале дека слабите жени ќе имаат компликации во бременоста. Еден од првите закони што Хитлер го донел е оној од 1933 година –… Read More Зошто жените на нацистите не смееле да бидат слаби?

Германија ја укинува збраната за симболот на нацизмот во видео игрите

Видео игрите во Германија сега ќе можат да ги користат симболите на нацизмот, доколку нивното присуство не е за пропагандни цели, соопшти германско регулаторно тело. Досега видео игрите, за разлика од филмовите и другите производи од културата, мора да се усогласат со забраната за истакнување на симболите од времето на нацистите. Во некои видеоигри како… Read More Германија ја укинува збраната за симболот на нацизмот во видео игрите

На „Амазон“ се продаваат производи со неонацистичка тематика

Според еден извештај, електронскиот аукциски портал „Амазон“ им помага на групите што шират омраза да продаваат стока со нацистичка тематика од која тие заработуваат. Студијата покажа дека многу од групите што шират омраза ја продале својата стока преку продавницата на „Амазон“ продавајќи нацистички предмети вклучувајќи облека, накит и реплика од воени обележја. Во студијата се… Read More На „Амазон“ се продаваат производи со неонацистичка тематика