Магична топка: Еве како изгледа најновиот и најефикасен метод за гасење пожар

Со векови, гасењето на пожари еволуирало од вода до апарати за гасење, но сега „паметните мозоци“ дошле до најнов и, судејќи по сè, најефикасен метод досега. Проблемот со апаратите за гасење пожар е тоа што бараат малку знаење за ракување со нив, но потребно е и време за ефикасно да го изгаснете огнот. Меѓутоа, сега… Read More Магична топка: Еве како изгледа најновиот и најефикасен метод за гасење пожар

Норвешка го гради највисокиот дрвен облакодер кој ќе биде отпорен на оган

Норвешка ја заврши конструкцијата на највисокиот дрвен облакодер на светот, еколошки прифатлив и отпорен на оган. Дрвениот облакодер Мјос ќе биде сместен во близина на истоименото езеро кое се наоѓа на 100 километри северно од Осло. Облакодерот е висок 85,4 метри и ќе има 18 спратови. Инвеститорите велат дека со употребата на дрва, кои се… Read More Норвешка го гради највисокиот дрвен облакодер кој ќе биде отпорен на оган