Имало надеж за нас. Откриен црв кој што се храни со пластика!

2 милиони пластични кеси се користат во светот секоја минута. Тешко е да се замислат купиштата од пластика што се акумулираат со години наназад. Научниците се обидуваат да најдат решение додека владите воведуваат квоти за употреба на пластиката. Сепак, овој проблем останува сериозен до ден-денес. Но ситуацијата може да се промени со помош на еден… Read More Имало надеж за нас. Откриен црв кој што се храни со пластика!

Научници произведуваат горива од отпадни води

Науката уште одамна има пронајдено замена за фосилните горива, но тие се основа на светската политика и не заминуваат толку лесно. Овој подвиг на науката е фрапантен: Од отпадни води се произведува чист водород, а потоа и метан. Отпадни води може да се користат како ресурс за производство на еколошки погонски горива. Технолошка фирма од… Read More Научници произведуваат горива од отпадни води

Сателитот Римув Дебрис ќе го собира вселенскиот отпад

Сателитот „Римув Дебрис“ првпат во Вселената ја исфрли својата мрежа, која има функција да го собира отпадот што се наоѓа во земјината Орбита, јави Би-Би-Си. Мрежата беше успешно исфрлена, а за тоа сателитот користи и еден голем своевиден „харпун“ што ќе може да ги раздроби поголемите парчиња ѓубре, што веќе се делумно и распаднати. Научниците… Read More Сателитот Римув Дебрис ќе го собира вселенскиот отпад

12 нешта што не би требало да ги фрлате во тоалетната школка

Луѓето фрлаат сешто во канализацијата. Помеѓу најнепријатните работи што ги наоѓаат водоводџиите се пластични шишиња, па дури и облека. Се разбира, најчесто луѓето не се ослободуваат од ѓубрето на овој начин, но кој би помислил дека дури и најмалку штетните нешта, како конците за чистење заби, можат да направат проблем? 1. Тоалетна хартија Постои голема… Read More 12 нешта што не би требало да ги фрлате во тоалетната школка