Пронајден лек против мамурлак

Канадскиот новинар и писател Шаугхнеси Бишоп – Стал со години истражувал со цел да пронајде лек за мамурлак. Главната состојка на неговиот лек за состојбата по „претерување“ со алкохол е темјанот – ароматска смола. Темјанот не се консумира, па поради тоа, според Бишоп, треба да се растопи на оган и да се претвори во масло.… Read More Пронајден лек против мамурлак

Дали кафето навистина може да ве отрезни?

Резултатите од ново истражување покажуваат дека комбинацијата од кафе и алкохол е многу штетна за организмот, пишува CCN. Кафето е стимулант кој го буди организмот и го прави свесен за околните работи, додека алкохолот помага за ослободување на допамин. Но, алкохолот исто така го стимулира и производството на хемикалијата GABA која делува како седатив. Затоа… Read More Дали кафето навистина може да ве отрезни?