Честичките од загадениот воздух за првпат поврзани со ракот на мозокот

Новите истражувања за првпат ги поврзаа наночестичките од загадениот воздух со карциномот на мозокот, пишува „Гардијан“. Предходните истражувања покажаа дека наночестичките можат да бидат носители на канцерогени хемикалии и како такви можат да влезат во човечкиот мозок. Ултра ситните честички (UFP) произведени со согорување на гориво, особено кај дизел возилата и зголемената изложеност на загадување,… Read More Честичките од загадениот воздух за првпат поврзани со ракот на мозокот

Тостот што полека не убива со ПМ честички

Лоши вести за секој кој сака да ужива во печен леб (во било која форма), бидејќи едно американско истражување сугерира дека изгорениот леб може да ги изложи луѓето на поголемо загадување со оние страшните ПМ честички, отколку да застанат на тротоар на “Рекорд” за време на најголемите гужви. Истражувачите од Универзитетот во Остин, Тексас, ни… Read More Тостот што полека не убива со ПМ честички