Суд во Саудиска Арабија забрани венчавка оти момчето било музичар

Државјанка на Саудиска Арабија загуби судски процес против своето семејството, кое и забранува да се омажи за нејзин сонародник, со аргумент дека избраникот има лоша репутација бидејќи свири на музички инструмент, објави локалниот весник „Оказ”. Саудијката, инаку дипломирана банкарка од конзервативната провинција Ал Касим, планира да се обрати и до повисоки државни инстанци, со цел… Read More Суд во Саудиска Арабија забрани венчавка оти момчето било музичар

Нестле го загуби 11-годишниот судски спор околу обликот на Кит-Кет чоколадите

Европскиот суд на правдата ја отфрли жалбата на компанијата за производство на чоколади Нестле, кои 11 години водеа спор со тврдењето дека единствени имаат право на обликот на еден од нивните најпрепознатливи брендови. Станува збор за правна битка која Нестле долг период ја води околу Кит-Кет чоколадите и заштита на нивниот облик со „четири прсти“,… Read More Нестле го загуби 11-годишниот судски спор околу обликот на Кит-Кет чоколадите