грешки што ги правите кога мерите притисок

Знаете ли дека полната бешика/чувството на полна бешика ги прави луѓето понервозни, и тоа до тој степен што го подигнува артерискиот притисок, па измерената вредност може да биде за 5-10 mmHg повисока од вашиот реален притисок? Тоа е само една од грешките кои луѓето ги прават кога мерат притисок. Исто така, луѓето кои се возбудени или… Read More грешки што ги правите кога мерите притисок

Вашето ментално здравје може да му штети на вашиот крвен притисок

Веројатно веќе знаете дека болестите на срцето се едни од најголемите убијци. Па, би требало сериозно да го сфатите вашиот крвен притисок. Познато е дека здравата исхрана и физичката активност се клучни за здраво срце. Но, изгледа дека голема улога има и нашето менталното здравје. Депресијата и анксиозноста можат да предизвикаат висок крвен притисок Ако… Read More Вашето ментално здравје може да му штети на вашиот крвен притисок