Кина ќе лансира вештачка месечина заради осветлување на цел град

Кина ќе лансира вештачка месечина во Вселената која ќе го осветлува еден од најголемите градови во земјата, 14-милионскиот Ченгду во провинцијата Сечуан. Предвидувањата говорат дека сателитот ќе биде поставен во Земјината орбита до 2020 година. Телото ќе има функција да ја рефлектира сончевата светлина и навечер, со цел потполно да ги замени уличните светилки. Тоа… Read More Кина ќе лансира вештачка месечина заради осветлување на цел град

Испратете предлог за натпреварот 2018Ideas4Action

Иницијативата Ideas for Action е организирана од Светска банка и Зиклин центарот при Вортон школата за бизнис на Пенсилванискиот универзитет. Иницијативата е отворена за сите лица меѓу 18 и 35 години, кои имаат идеја која би можела да помогне во остварување на Целите за одржлив развој на ООН. Најдобрите проекти ќе бидат поканети на Годишното… Read More Испратете предлог за натпреварот 2018Ideas4Action

Норвежаните повторно го воодушевуваат светот: Погледнете го неверојатниот проект за автопат кој ќе чини 43 милијарди долари

Западниот брег на Норвешка го одзема здивот благодарение на природните убавини. Обликуван од глечерите, а некои од популарните Фјордови се простираат на должина и од 200 километри. Поради комплексноста на теренот, високите Фјордови и морето, за да се стигне до одредени делови од западниот брег на оваа скандинавска земја мора да напарави цел круг и… Read More Норвежаните повторно го воодушевуваат светот: Погледнете го неверојатниот проект за автопат кој ќе чини 43 милијарди долари