Ракот на дојка може да се открие пет години пред да се појават првите симптоми

Истражувањето кое го спровеле британски научници покажало дека има имунолошки одговор на нашиот организам од туморните клетки на ракот на дојка кои може да се откријат пред развој на болеста. Карциномот на дојка би можел да биде откриен пет години пред да се појават првите клинички знаци, благодарејќи на тестот на крвта кој би можел… Read More Ракот на дојка може да се открие пет години пред да се појават првите симптоми

Навиките за спиење се поврзани со ризикот од рак на дојка

Најново истражување покажа дека има тесна поврзаност меѓу навиките за спиење, односно кога легнувате и се будите, со ризикот од заболување од рак на дојка. Жените кои се ранобудни имаат два пати помал ризик од заболување од рак на дојка за разлика од „ноќните птици“ кои се активни во доцните часови и си легнуваат подоцна.… Read More Навиките за спиење се поврзани со ризикот од рак на дојка

Ракот на дојка е петта најсмртоносна форма на рак во светот

Октомври е национален месец за свесност за рак на дојка, кога јавните организации, медицинските професионалци, владините агенции и невладините организации работат на промовирање на свеста за оваа болест. Во текот на изминативе 10 години, бројот на новозаболени од рак на дојка во Македонија е двојно зголемен. Во недела, на 7. октомври, во Градскиот парк во… Read More Ракот на дојка е петта најсмртоносна форма на рак во светот