Бесплатен оброк за деца, ако родителите ги остават телефоните на влез во ресторан

Британскиот ресторан Френки енд Бени`с претстави зона без мобилни телефони, откако спровеле анкета за тоа колку користењето на тие направи има влијание врз семејната вечера. Отсега, тие во понудата имаат бесплатен оброк за децата чии родители ќе ги остават мобилните телефони на влезот во ресторанот. Речиси 20 проценти од децата рекле дека нивните родители претпочитаат… Read More Бесплатен оброк за деца, ако родителите ги остават телефоните на влез во ресторан

Родители, оставете ги вашите смартфони кога сте со децата, еве и зошто

Брзо „лајкување“ на нечија порака или испраќање фотографии на групни е-разговори можеби не е нешто, но мали деца ќе се лутат и приговараат ако родителот постојано гледа во смартфон во нивно присуство. Во американска студија е утврдена поврзнаост меѓу детското лошо расположение и честото родителско гледање во мобилен телефон. Во студијата биле вклучено 172 семејства… Read More Родители, оставете ги вашите смартфони кога сте со децата, еве и зошто

Кои болести ги наследуваме од таткото, а кои од мајката?

Бројни физички особини наследуваме од родителите, но и болести. Од секој родител добиваме по две копии од секој ген, а мутацијата на одредени гени е главното чкрапало за наследните болести. Прв на листата е високиот холестерол, за што во целост можеме да го „обвиниме“ семејството, тврди американската генетичарка Шивани Назарет. Едно од 500 лица имаат… Read More Кои болести ги наследуваме од таткото, а кои од мајката?

Сурови родители затвориле 3-годишни близнаци во дрвен кафез, за да можат да „одат на работа“

Браќа близнаци биле пронајдени од страна на полицијата затворени во еден мал дрвен кафез, во југоисточниот дел на Бразил. Кога биле испрашани од страна на властите, родителите на тригодишните деца рекле дека ги заклучиле своите синови во кафезот за да можат непречено да се занимаваат со земјоделство и да ги вршат домашните работи. Полицијата во… Read More Сурови родители затвориле 3-годишни близнаци во дрвен кафез, за да можат да „одат на работа“