Отворен саркофагот од Египет стар повеќе од 2.000 години

Се сеќавате ли на саркофагот кој неодамна беше откопан во Александрија, Египет? Големиот црн саркофаг, неотворен повеќе од две илјади години предизвика голема дебата околу тоа дали треба да се отвора. Покрај смешните гласини за можни клетви, саркофагот беше отворен за научни цели. Внатре беа најдени три распаднати мумии, за кои се верува дека се… Read More Отворен саркофагот од Египет стар повеќе од 2.000 години

Откопан најголемиот саркофаг во историјата, а до него…

Археолозите во Египет, при ископувања во Александрија откриле голем црн саркофаг, зз кој првично се претпоставува дека е стар најмалку две илјади години. Експертите се уште не знаат што има во него. Треба да се напомене дека саркофагот е најголем во историјата. Должината на ковчегот од црн гранит е 265 см, ширината му е 165… Read More Откопан најголемиот саркофаг во историјата, а до него…