Ни доаѓа Света Петка, заштитничка на жените – на овој ден се случуваат чуда и никако не треба да се прави ова

Оваа славна светителка се роди во градот Епиват, меѓу Силинаврија и Цариград. Родителите ѝ беа богати и благочестиви христијани, а освен Петка имаа и еден син, Ефтимиј, кој за време на животот се замонаши и подоцна стана угледен епископ Малитски. По смртта на родителите девицата Петка желна за подвижнички живот го напушти родителскиот дом и… Read More Ни доаѓа Света Петка, заштитничка на жените – на овој ден се случуваат чуда и никако не треба да се прави ова