Најмизерните земји во светот. На кое место сме ние?

Некои луѓе веруваат дека среќата доаѓа однатре. Но, во светот на економијата среќата е поврзана со квантитативните фактори, како инфлацијата, стапките на заем, нивото на вработеност и растот на бруто-домашниот производ (БДП). Институтот „Като“ направил Индекс на мизерија за 2019 година, рангирајќи 95 земји што известувале за овие податоци на конзистентна основа. Индексот користел четири… Read More Најмизерните земји во светот. На кое место сме ние?

10-те најопасни места на Земјата благодарение на луѓето

Можеби сте забележале дека ние луѓето настојуваме да го менуваме нашето опкружување со цел да го направиме поудобно. Додека повеќето места останале погодни за живеење, дел од нив се толку многу оштетени што повеќе не се безбедни за луѓето. Без разлика дали причината е запоставување, тестирање оружје или промена на климата, луѓето ја уништуваат Земјата… Read More 10-те најопасни места на Земјата благодарение на луѓето

Креативните луѓе навистина го гледаат светот поразлично

Што е тоа во креативните дела, како некоја слика или песна, што нè воодушевува? Дали возбудата е поради тоа што гледаме нешто ново, нешто различно, нешто што го видел само уметникот? Идејата дека некои луѓе гледаат повеќе можности од други е основата на концептот за креативност. Психолозите често ја мерат креативноста користејќи задачи кои бараат… Read More Креативните луѓе навистина го гледаат светот поразлично

13 научни откритија за кои човештвото треба да биде гордо

Секој ден сè повеќе се доближуваме до иднината од научно фантастичните филмови и книги. Веќе можеме да правиме органи во лабораторија, да одгледуваме животни во вештачки матки и се обидуваме да откриеме планети како Земјата. Ова се некои од најважните научни откритија изминативе неколку години и човештвото треба да биде гордо на нив. 1. Речиси… Read More 13 научни откритија за кои човештвото треба да биде гордо

11 работи кои се нормални во некои земји, а во Македонија се сметаат за чудни

Во Данска семејствата прават пикник на гробишта, а во Тајланд забрането е да погалите дете по глава. Во Македонија имаме навика да затвораме прозорци за да не нè „фати промаја“ и тоа најверојатно ќе им биде чудно на некои луѓе во други држави. Но, и нам ни се чудни некои навики на луѓето од други… Read More 11 работи кои се нормални во некои земји, а во Македонија се сметаат за чудни

Кои се најмрзливите држави во светот?

Светската здравствена организација спроведе студија во која ги следела стапките на физичка активност ширум земјите во светот. Истражувањето е спроведено на репрезентативен примерок од 1,9 милиони луѓе од вкупно 168 држави кои пополнувале анкета за својата работа и физичка активност. Во Европа, околу 31% од испитаниците постари од 15 години не се доволно физички активни,… Read More Кои се најмрзливите држави во светот?

Виена е најдобар град за живеење во светот

Австриската престолнина, Виена, го помина австралискиот град Мелбурн на листата на најдобри градови за живеење во светот за 2018 година. Ова е првпат некојa европска престолнина да се најде на врвот на листата на глобалното истражување на „Економист“. Истражувачите рангираат 140 града врз основа на низа фактори, меѓу кои политичката и социјалната стабилност, криминалот, образовниот… Read More Виена е најдобар град за живеење во светот

Дестинации на кои е забрането да се умре

Можеби мислите дека законите на логиката и физиката не можат да се менуваат, но постојат неколку места каде што ниту по едниот ниту по другиот закон не е дозволено да се умре. Ако некогаш се одлучите да ги посетите, треба да знаете дека здравственото осигурување нема да ви биде потребно. Ицокошима, Јапонија Јапонскиот остров, познат… Read More Дестинации на кои е забрането да се умре

Еве што ќе се случи доколу сите луѓе одеднаш исчезнат од Земјата

Дали некогаш сте се запрашале што ќе се случи доколку луѓето исчезнат од Земјата? Одговор на ова прашање се обиде да даде екипата која стои позади Фејсбук страната What if. На Земјата живеат повеќе од 7,6 милијарди луѓе, а тој број секојдневно се зголемува. Иако сме склони кон величање на нашата важност, влијанието кое ние… Read More Еве што ќе се случи доколу сите луѓе одеднаш исчезнат од Земјата

10 безмилосни диктатори низ историјата

Тие барале апсолутна контрола, па дури и со сила. Ова се 10 познати најбрутални диктатори во текот на историјата. Ким Џонг-Ил (Северна Кореја 1994-2004) Како и неговиот татко па и неговиот познат наследник Ким Џонг-Ун, екцентричниот Ким Џонг-Ил ја владеел Северна Кореја строго и со посебен став и карактер. Неговата влада била една од најрепресивните… Read More 10 безмилосни диктатори низ историјата