Ги оговарала по селото и заработи парична казна

Хрватка од околината на Бјеловар е прогласена за виновна и е осудена на казнено дело за посрамотување на сопружниците Иван и Ѓурѓица кои имаат куќа во нејзиното соседство. Пресудата вели дека таа мора да плати 5.000 куни, сума која нема да ја плати ако во рок од една година не го повтори делото. Но, Хрватката… Read More Ги оговарала по селото и заработи парична казна

Цело село во Швајцарија ќе биде претворено во хотел

Мало живописно село Корипо, во долината Верзаска, во швајцарскиот кантон Тичино, претставува една од најмалите општини во таа земја, која ја населуваат само 12 жители. Некогаш тоа беше просперитетна заедница, но како и многу алпски села, доживеа опаѓање, кога младите генерации почнаа масовно да се селат во градови во потрага за подобри социјални, образовни и… Read More Цело село во Швајцарија ќе биде претворено во хотел

Во ова село можат да живеат само луѓе на кои ќе им извадат орган

Лас естреѓас е чилеанско село на Антарктикот каде можат да живеат само луѓе на кои им  е извадено слепото црево. Ова е истражувачка воена база која е 1000 км оддалечена од првата болница и затоа е воведено ова правило. Правилото важи за научниците, но и воените лица и членови на нивни семејства кои се населуваат… Read More Во ова село можат да живеат само луѓе на кои ќе им извадат орган