Тивок, но жесток убиец: Ракот на дебело црево прво ги покажува овие 6 симптоми

Губењето тежина без диета или голем стрес се причини за што поитна посета на лекар Ракот на дебело црево е еден од најчестите убијци на модерното време. Ако мислите дека станува збор за болест што ги погодува само постарите луѓе, се лажете. Сè почесто, млади луѓе во 20-тите и 30-тите години заболуваа од овој вид… Read More Тивок, но жесток убиец: Ракот на дебело црево прво ги покажува овие 6 симптоми

Како да препознаете нимфоманка?

Во медицинскиот речник оваа појава се објаснува како синдром на постојана сексуална возбуда (Persistent Sexual Arousal Syndrome, PSAS), а оваа дијагноза официјално постои од 2001 година кога за прв пат бил образложен клинички случај на нимфоманија. Освен што постојано ги менува партнерите, таа има постојано силен сексуален апетит, дури и после повеќе сексуални контакти. Изборот… Read More Како да препознаете нимфоманка?

Препознајте ги на време: Симтоми за рак на простатата

Ракот на простата е втор најчест тип на рак кој се појавува кај мажите во светот. Многу е важно да ги следите сите симптоми, со цел да можете да го дијагностицирате во рана фаза. Ова се некои од знаците кои телото ви ги испраќа, а кои лесно можете да ги пропуштите: Млазот на урината не… Read More Препознајте ги на време: Симтоми за рак на простатата

Како да препознаете сончаница и топлотен удар пред да биде доцна?

Кога температурата на воздухот е над 32 степени, прекумерната изложеност на сонце може да има штетни последици по здравјето. Лекарите предупредуваат дека сончаницата е многу чест проблем во овој период, и дека може да предизвика сериозни компликации. Главоболка, мачнина, вртоглавица, повраќање – ова се знаците за узбуна, посебно кај децата, лицата со хронични заболувања, и… Read More Како да препознаете сончаница и топлотен удар пред да биде доцна?

Протеините се многу важни особено по 50. година

“По 50. година, нашето тело брзо почнува забрзано да губи мускулна маса. Затоа е важно да се компензира оваа загуба со вежбање, но и со поголем внес на протеини“, истакнува портпаролката на Американската академија за нутриционизам Изабел Мејплс. „Протеините не се важни само за изградба, туку и за задржување на мускулната маса, а тоа е… Read More Протеините се многу важни особено по 50. година