Огромен камен вреден цело богатство пронајден во рудник – го надмина и најголемиот дијамант, а доби и посебно име

Oгромен и многу редок смарагд, чија вредност се проценува на повеќе од 2,5 милиони долари, пронајден е во рудник во Замбија. Каменот содржи 5,655 карати. Го откриле геологот Дебаприј Ракшит и рударот Ричард Капет во Кагем, во најголемиот рудник за смарагди, а каменот тежи 1,1 килограми. Смарагдот бил наречен “Инкалам” , што на локалниот јазик… Read More Огромен камен вреден цело богатство пронајден во рудник – го надмина и најголемиот дијамант, а доби и посебно име