Последниот осуден на смртна казна во Југославија сѐ уште е жив

Во јануари 1987 година пред стрелачкиот вод во Карловац, Хрватска, бил изведен четирикратниот убиец Душан Косиќ. Во судските досиеја до ден-денес стои и разгледница со која Душан на својата сопруга ѝ го честитал роденденот пишувајќи ѝ дека го отстрануваат мафијашите, плашејќи се од вистината. Иако на почетокот признал и детално го опишал убиството на четиричлената… Read More Последниот осуден на смртна казна во Југославија сѐ уште е жив

Поради овие 14 работи во Иран се добива смртна казна

Само од јануари до сега во Иран се извршени 694 смртни казни, а „Аmnest International“ тврди дека таа бројка ќе оди до 1000 до крајот на годината. Иранските власти тврдат дека се погубени 246 луѓе. „Злочините“ поради кои луѓето во Иран се осуедени на смртна казна за напредните земји се шокантни. Смртна казна со бесење… Read More Поради овие 14 работи во Иран се добива смртна казна

Двајца браќа близнаци ги замениле местата во затвор: На едниот му се ближела смртната казна, а оваа измама ја шокираше целата земја

Двајца браќа близнаци кои истовремено престојувале во затвор, се договориле да ги заменат местата кога над еден од нив требало да се изврши смртна казна. Дејвид Мур имал 26 години кога се заменил со својот брат Кери Дин Мур. Ним тоа им тргнало бидејќи двајцата ја отслужувале казната во ист затвор во Небраска, а се… Read More Двајца браќа близнаци ги замениле местата во затвор: На едниот му се ближела смртната казна, а оваа измама ја шокираше целата земја