Руски пар едвај извлече жива глава: Погледнете како ветрот го однесе падобранот директно во електричните кабли

Маж и жена кои што летувале на руското црноморско приморје едвај извлекле жива глава кога нивниот падобран налета на електрични кабли. „Парасејлингот“ е популарен во многу туристички места, па мажот и жената одлучиле да се забавуваат во Џубга, меѓутоа поради силниот ветер, за малку забавата ќе завршела фатално за нив. Ветерот го однел падобранот директно… Read More Руски пар едвај извлече жива глава: Погледнете како ветрот го однесе падобранот директно во електричните кабли

Во Чернобил повторно ќе се произведува струја

Властите од Украина донесоа одлука како да се искористи загадената зона околу Чернобил. На местото каде се случи една од најголемите нуклеарни катастрофи, се изгради соларна електрана. Објектот е на 100 метри од некогашната нуклеарна централа, со 1,6 хектари соларни панели, кои произведуваат електрична енергија за околу 2000 домаќинства. Се очекува дека во иднина може… Read More Во Чернобил повторно ќе се произведува струја

Еве зошто вашите сметки се високи: Исклучете го овој уред и заштедете куп пари

Со промена на навиките во домаќинството можете значително да заштедите на струја без да ви падне стандардот на живеење. Главните потрошувачи на струја во домаќинството се клима-уред, термо печка, електричен шпорет, машина за прење алишта, машина за перење садови. На климата најлесно ќе заштедите така што ќе ја намалите температурата на ладење. Само еден степен… Read More Еве зошто вашите сметки се високи: Исклучете го овој уред и заштедете куп пари

Кина пушти зграда со 100 метарски водопад, ама ретко тече бидејќи скапа е струјата…

Вештачки водопад се слева од фасадата на нов облакодер во кинескиот град Гуијанг, чија необична архитектура стана светска атракција, но бидејќи тоа чини доста скапо, тој не се вклучува често. Деловната зграда „Лиебијанг“ е висока 121 метар, а неговата предна страна ја покрива водопад, кој паѓа од висина од 108 метри. „Голем дел од водата… Read More Кина пушти зграда со 100 метарски водопад, ама ретко тече бидејќи скапа е струјата…

Еве на која температура клима уредот троши најмалку струја!

Претераното трошење електрична енергија не само што ќе ве чини повеќе, туку и предизвикува зголемено трошење на јаглен и на други фосилни горива што придонесува за глобалните климатски промени. Претераното трошење електрична енергија не само што ќе ве чини повеќе, туку и предизвикува зголемено трошење на јаглен и на други фосилни горива што придонесува за… Read More Еве на која температура клима уредот троши најмалку струја!