Вилата во која живееше Јованка оди на продажба или под наем

Државата не може да издвои 2,5 милиони евра за реновирање на вилата во Дедиње каде што живееше Јованка Броз, поради што вилата наскоро ќе биде понудена за продажба или изнајмена на некој кој сака да инвестира пари во нејзиното реновирање, рече директорот на Републичката дирекција за имот, Јован Воркапиќ. Постојат неколку земји кои бараат такви… Read More Вилата во која живееше Јованка оди на продажба или под наем

Што му напишал Димитар Влахов на Тито за 24 Мај 1948 година!

Празникот на светите браќа Кирил и Методи, во Македонија уште во 18 век се празнувал свечено и со многу активности, со служби, литии, беседи за значењето на светителите. Нивниот култ, според фолклористот, проф. д-р Марко Китевски бил раширен особено во местата каде што дејствувале нивните ученици. Но, по Втората светска војна се појавил извесен дисконтинуитет… Read More Што му напишал Димитар Влахов на Тито за 24 Мај 1948 година!

„Титовиот рај“ конечно се отвора за јавноста, туристите ќе можат да се возат и со легендарниот кадилак (ВИДЕО)

Триесет и осум години по смртта на Јосип Броз Тито, хрватското островче Ванга, каде што беше резиденцијата на поранешниот југословенски претседател, наскоро треба да биде отворено за туристи. Сè е подготвено за првите посетители да дојдат на Ванга, островот во склоп на Бриони, кое со години е затворено за јавноста, а во подготовка се две… Read More „Титовиот рај“ конечно се отвора за јавноста, туристите ќе можат да се возат и со легендарниот кадилак (ВИДЕО)

ЦИА објави драгоцен документ за смртта на Тито

Овие денови американски разузнавачи на социјалните мрежи објавија документи кои од 1980 година ги чуваат во својот музеј. Овие денови на Твитер американската Централна разузнавачка агенција – позната под кратенката ЦИА, се појави необична објава. Со текст „Музејски артефакт на неделата – најава на ФБИС (Foreign Broadcast Information Service- интерна информативна служба на ЦИА), со… Read More ЦИА објави драгоцен документ за смртта на Тито