Контролната сала на Чернобил отворена за туристи

Украина и официјално го отвори за туристи епицентарот на Чернобилската нуклеарна хаварија. Станува збор за контролната сала на четвртиот реактор каде во април 1986 година се случи инцидентот. До хаваријата дојде откако инженерите, кои работеле во нуклеарната централа, го сопреле системот за ладење на нуклеарниот реактор како дел од тестот за безбедност. Британскиот весник „Сан“… Read More Контролната сала на Чернобил отворена за туристи

“Хобит куќи” – новата туристичка атракција во Турција!

На подрачјето на градот Сивас, на северниот дел на Турција, изградени се куќи според примерот од филмот “Господар на прстените”, кои предизвикуваат голема заинтересираност како кај домашните така и кај странските туристи. Токму како што може да се забележи и во филмот овие куќи се дизајнирани за живот под земјата и тревата. Општината Сивас се… Read More “Хобит куќи” – новата туристичка атракција во Турција!

Вила во која престојувал Хитлер денес е туристичка атракција за ултрадесничарите

На баварските Алпи има една куќа за одмор изградена во 1916 година. Младиот Адолф Хитлер на почетокот од 20-тите години на минатиот век минувал доста време на тоа место, но не му се допаднала промената на сопствениците. Затоа книгата „Мојата борба“ не ја завршил на тоа место, каде што почнал со пишување, но сиот приход… Read More Вила во која престојувал Хитлер денес е туристичка атракција за ултрадесничарите

Индија сака да го урне Таџ Махал!

Врховниот суд на Индија наложи мавзолејот Таџ Махал, најпознатата индиска знаменитост и едно од седумте нови светски чуда, итно да се обнови или едноставно да се уништи! Белиот споменик на љубовта во северниот индиски град Агри би можел да се сруши што предизвика незадоволство во Врховниот суд кој ја критикуваше Владата на земјата за пасивност… Read More Индија сака да го урне Таџ Махал!

Пропадна туризмот на егзотична дестинација, опасна е по живот

До пред шест месеци туристите ја опседнуваа средноамериканската држава Никарагва за да ги посетат едни од најубавите плажи на оваа карипска држава, се качуваа на бројни вулкани кои се протегаат долж брегот. Но, се се промени пред неколку месеци, поточно на 18 април, кога владата најави реформи во пензискиот систем и ги намали примањата за… Read More Пропадна туризмот на егзотична дестинација, опасна е по живот

Не фрлајте тоалет во Грција, пазете како климате во Бугарија

Туристите често се изненадени од некои локални обичаи во земјите кои ги посетуваат. Страницата Fly To Dubai објави обичаи од целиот свет кои ќе ве шокираат, а се со цел да ги упатат туристите како да се однесуваат. Ако патувате во Грција треба да имате на ум дека многу тоалети имаат лоши канализациски цевки и… Read More Не фрлајте тоалет во Грција, пазете како климате во Бугарија