Контролната сала на Чернобил отворена за туристи

Украина и официјално го отвори за туристи епицентарот на Чернобилската нуклеарна хаварија. Станува збор за контролната сала на четвртиот реактор каде во април 1986 година се случи инцидентот. До хаваријата дојде откако инженерите, кои работеле во нуклеарната централа, го сопреле системот за ладење на нуклеарниот реактор како дел од тестот за безбедност. Британскиот весник „Сан“… Read More Контролната сала на Чернобил отворена за туристи

Џиновски радиоактивни сомови пливаат во каналот: Ја спушти камерата во вода покрај чернобилската нуклеарка и сними шокантна глетка

Подводната снимка направена од младиот ентузијаст Еуген Мазуренко ги запали социјалните мрежи. Еуген Мазуренко во текот на неодамнешната посета на чернобилската зона одлучи да ја спушти камерата во каналот кој некогаш го ладел реакторот на нуклеарката, а денеска во него има живот. Оваа видео снимка на Мазуренко брзо се прошири на социјалните мрежи, иако прикажува… Read More Џиновски радиоактивни сомови пливаат во каналот: Ја спушти камерата во вода покрај чернобилската нуклеарка и сними шокантна глетка

Живот на маргините: мајка и две ќерки се доселиле во Чернобил

Животната приказна на Марина Коваленко со своите две ќерки, Ирина и Олена, како и со семејниот пес која одлучила да се досели во Чернобил сведочи за тоа дека и покрај тоа што нуклеарната катастрофа од 1986 година зад себе остави пустош поради стравот од зрачење, се почесто луѓето повторно се вклучуваат во живот на маргините… Read More Живот на маргините: мајка и две ќерки се доселиле во Чернобил

Во Чернобил повторно ќе се произведува струја

Властите од Украина донесоа одлука како да се искористи загадената зона околу Чернобил. На местото каде се случи една од најголемите нуклеарни катастрофи, се изгради соларна електрана. Објектот е на 100 метри од некогашната нуклеарна централа, со 1,6 хектари соларни панели, кои произведуваат електрична енергија за околу 2000 домаќинства. Се очекува дека во иднина може… Read More Во Чернобил повторно ќе се произведува струја