Бик со запалени рогови усмрти човек во Шпанија

Седумдесет годишниот починал рано наутро од удар од бик за време на фестивалот во шпанскиот град Ерика во Валенсија, пренесе Ел Паис. Според информациите од локалните власти, човекот починал за време на фестивалот на „Торо емболадо“, што во буквален превод значи бик со топки. Манифестација типична за Валенсија и јужна Каталонија за време на која… Read More Бик со запалени рогови усмрти човек во Шпанија

Кој орган во нашето тело е најдолговечен, а кој најрано старее?

Човечкото тело е феномен од многу аспекти, почнувајќи од самата физиологија, па се до фактот дека не сите органи подеднакво стареат. Биолошкото стареење е препознатливо најпрво по кожата, што е всушност и физички видливо. Но, внатрешните органи може да почнат да стареат долго пред да се појават првите брчки на челото и белите влакна во… Read More Кој орган во нашето тело е најдолговечен, а кој најрано старее?

Се обиде да „погали“ крокодил, па за малку не остана без рака

„Крокодилот фино постапи! Човекот тоа и го заслужи”; „Овој човек треба да биде уапсен поради вознемирување на дивите животни“, се само дел од коментарите на социјалните мрежи. Што да се каже кога некој мисли дека може да се гали крокодил… (102) 00

Во стилот на Iron Man: Прв костим за летање на млазен погон

Некогашниот трговец, Ричард Браунинг, пронаоѓач и основач на компанијата „Gravity Industries“, ги демонстрираше речиси неверојатните способности на својот нов производ – костим за летање на млазен погон. Костимот се состои од делови испечатени во 3Д технологија, а се движи со помош на пет млазни мотори, кои се наоѓаат на рацете и грбот на пилотот. Самиот… Read More Во стилот на Iron Man: Прв костим за летање на млазен погон

Како навистина изгледале нашите предци?

Секој сака да знае како изгледале древните луѓе. Иако имаме многу портрети од нив, тие нè ни даваат реален приказ бидејќи ја гледаме само перспективата на уметникот. Во поголемиот број случаи, единственото нешто што ни останало од нашите предци се нивните коски. Благодарение на наредната технологија, денешните научници можат да го рекреираат изгледот на овие… Read More Како навистина изгледале нашите предци?