Војнички грав, ЈНА специјалитет

Од сите приказни за служењето во ЈНА, некако најубава и најносталгична е таа за војничкиот грав што го приготвувала југословенската војска. Состојки: • 120 грама грав • 8 грама пченично брашно тип 800 • 20 грама кромид • 1 грам лук • 10 грама морков • 3 грама концентрат од сок од домат • 100… Read More Војнички грав, ЈНА специјалитет

Погледнете ги подземните војнички бункери на Југославија (фото)

За воените аеродроми во јавност до денес се нижат фантастични приказни, а посебно аткрактивни биле аеродромите Жељава кај Бихаќ и Слатина кај Приштина. Аеродромот Жељава бил најголемиот подземен аеродром во Југославија и меѓу најголемите во Европа. Технички и технолошки бил обезбеден од силни нуклеарни удари. Четири големи влезови се затварале со челични врата дебели еден… Read More Погледнете ги подземните војнички бункери на Југославија (фото)

Зошто не смеело да се знае колку чоколаден крем ѝ се продава на ЈНА

Славниот „Еурокрем“ уште од самото појавување на пазарот во поранешна Југославија направи бум. Него го јадеа сите, па дури и војниците. Некогашниот прв човек на компанијата која го произведува, „Таково“, кој на тоа место бил скоро три децении, откри неколку интересни детали за производството и продажбата на кремот. -Веднаш се покајав што не купивме поголем… Read More Зошто не смеело да се знае колку чоколаден крем ѝ се продава на ЈНА