Фејсбук воведува новитет: Ќе им плаќа на медиумите

Социјалната мрежа Фејсбук воведува News Tab на својата мобилна апликација, во која ќе бидат содржани наслови на вести избрани од новинарите, додека на издавачите ќе им биде платено за користење на нивниот материјал. Социјалната мрежа долго време е во конфликт со издавачите на вести кои се жалат дека Фејсбук има придобивки од споделување на нивните… Read More Фејсбук воведува новитет: Ќе им плаќа на медиумите

Модераторите на „Фејсбук“ се толку истрауматизирани што пушат марихуана на работа

На луѓето што ја контролираат содржината на „Фејсбук“ деновите им минуваат читајќи и гледајќи теории на заговор, насилни убиства и говор на омраза, често и по стотици пати на ден. Голем дел од нив, кои всушност работат за компанијата за професионални услуги „Когнизант“, не издржуваат ни цела година во консумирањето на најлошото од интернетот пред… Read More Модераторите на „Фејсбук“ се толку истрауматизирани што пушат марихуана на работа

Facebook ќе овозможи простор од 10 минути за бришење на пратена порака во Messenger

Можноста за бришење на веќе испратена порака е достапно на повеќето апликации за разговори. Разликата е само во времето кое им е достапно на корисниците да ја направат оваа активност која може да ги “спаси” во одредени потенцијално незгодни ситуации. Дека и Facebook Messenger конечно ќе добие ваква можност дознавме кога во јавноста излезе информацијата… Read More Facebook ќе овозможи простор од 10 минути за бришење на пратена порака во Messenger

Фејсбук и Твитер гасат лажни профили поврзани со кампањи на Русија и Иран

Фејсбук откри и забрани стотици лажни профили, групи и сајтови вклучени во кампања за координирано „манипулирачко“ политичко влијание. Фејсбук рече дека отстранил 652 страници, групи и профили поврзани со Иран и Русија, поради „координирано неавтентично однесување“, кое подразбира споделување политички материјал, објави Би-би-си. Твитер, исто така, објави дека укинал 284 профили поради „координирани манипулации“, од кои… Read More Фејсбук и Твитер гасат лажни профили поврзани со кампањи на Русија и Иран

Индонежани на Фејсбук пишуваа за земјотресот, а социјалната мрежа им испраќа конфети и балони

Социјалната мрежа Фејсбук изрази жалење поради тоа што на корисниците при објавувањето статуси и коментари во врска со катастрофалниот земјотрес во Индонезија им се појавувала анимација со балони и конфети. Многу корисници на Фејсбук во Индонезија во статусите и коментарите го употребувале зборот „селамат“, што на локален јазик, во зависност од конекстот значи „неповреден“ или… Read More Индонежани на Фејсбук пишуваа за земјотресот, а социјалната мрежа им испраќа конфети и балони

Црн ден за Facebook – за два часа загубени 150 милијарди долари

Цената на акциите на Facebook забележа пад поголем од 24 отсто, после последните вести за кварталните резултати. За само два часа тргување, компанијата остана без 150 милијарди долари пазарна капитализација. Оваа социјална мрежа објави полоши резултати од очекуваното, и предупреди дека следната година нејзините трошоци ќе растат повеќе од приходите. Како што стои во извештајот,… Read More Црн ден за Facebook – за два часа загубени 150 милијарди долари