Зачините го прават јадењето повкусно но дали знаете: Кои зачини одговараат со кое јадење

 
 

Готвењето не може да се замисли без зачини. Исто така, се покажа дека имаат ефект врз подобрување на имунитетот – така што со додавање на истите на нашите оброци, му помагаме на нашиот имунолошки систем да се бори против бактериите.

Имено, зачините се изненадувачки богати со антиоксиданти, а во тој поглед се споредливи со овошјето и зеленчукот. Покрај нивната заштитна улога, тие ги намалуваат воспалителните процеси, кои се претходник на многу хро*ични заб*лувања, а исто така го забрзуваат метаболизмот.

Зачини и нивна употреба во кујната

Лук: добро за борба против вируси и паразити, благодарение на неговите антибиотички својства. Го додаваме во овчо, масно месо, сосови и го користиме како зачин за колбаси.

Анасон: Најдобриот вид се добива од Шпанија. Покрај семето од Pimpinella anisum има и плодови од дрвото анасон што се користат. Анасонот е од суштинско значење за колачи, а се користи и за правење ликери.

Магдоносот содржи витамини А и Ц, фолна киселина, калциум и железо. Листовите се користат за скара, омлети, пире од компири, варен оброк, салати. Не се готви заедно со оброкот, туку пред сервирање додајте го во садот.

Естрагон: Домашна билка, зачин чии лисја и врвови се користат за фино маринирање, како зачин за супа, за зеленчук оцет и колачи. Додадете го свежо или сушено.

Босилок: Има силна арома кога е свеж и има сладок вкус. Тоа е традиционален додаток на многу италијански специјалитети, а се додава во јадења со домат и јагнешко месо.

Мајчина душица: Има лут мирис. Се додава во печурки, месо, тиквички, димено и печено месо, зеленчук и маринади.

Мајоран: Тоа е зачин за месо, особено мелено месо, пикантни сосови, како и живина.

Жалфија: горчлив и има силен мирис. Тоа оди совршено со мелено месо, дивеч, зелка, модар патлиџан и ориз.

Рузмарин: е многу ароматична медитеранска билка. Листовите се користат со јагнешко месо, говедско месо, дивеч, варени компири и печени компири.

Нане: Има сладок мирис и „ладен“ вкус. Освежителен зачин се користи со јагнешко месо, сосови, јаболка, како и за украсување салата. Се додава во јогурт, кускус, грашок и млад компир. Додавањето во грав (дури и кесички со чај) ќе ве направи помалку надуени.

Оригано: е зачин со карактеристичен мирис. Се користи за маринади, говедско месо, грав, пилешко, модар патлиџан и тиквички. Одлично е за грчки јадења, омлети и сос од домати.

Ловоров лист: Има ароматичен вкус и лут мирис. Кога листот е скршен, се ослободува ароматично масло. Најдобро е да го ставите во супи и чорби, како и риба, месо и живина.

Цимет: добиен од внатрешната кора на тропско дрво. Има сладок силен мирис и ароматичен вкус. Се става во колачи, пудинзи, овошни десерти – најчесто во круши и јаболка. Идеално за десерти од ориз.

Ванила: додадена во десерти, добра за зголемување на апетитот, како и против гадење, повраќање и дијареја.

Бибер: Важен зачин во житото. Биберот во зрно е поблаг и се додава за време на маринирање. Мелен пипер се користи за бројни јадења од месо и риба, сосови, супи и јадења од зеленчук.

Коријандер: е зачин со силена арома што оди добро со моркови. Исто така, се наоѓа во правот од кари.

Ѓумбир: Има луткаст вкус, се додава во супи, сосови и ѓувеч, но и на слатки јадења. Поради неговата концентрираност, мора да го користиме внимателно. Меѓу другото, се користи за компот од круши и компот од тиква, за свинско печење, рагу, маринади, џем и колачи.

Каранфилче: сушните пупки цветаат до 12 метри. Најмногу се користи за варено вино и компот, но и за супи, зеленчук, месо и јадења од дивеч.

Морско оревче: е јадрото на оревото дрво. Плодот е сличен на кајсија. Се користи за зајакнување на вкусот на силни и слатки супи и сосови, за мелено месо и ролни месо, за зеленчук, тестенини и колачи. Сомелен во прав се корести за сирење и други колачи, супи од месо и колбаси.

Кари: Зачинета мешавина од индиската кујна. Содржи 12 до 15 тропски зачини од бибер, ѓумбир, коријандер до макис. Се користи за ориз, риба, месо, живина и разни сосови. Го чуваме во добро запечатен сад.

Ким: Повеќе од 5.000 години е познато сретство за освежување на стомакот. Се користи за супи и сосови, компири, зеленчук, јадења со месо, квавар, сирење и колачи со сирење.

Копар: Оваа билка ја користиме како зачин само свежа, претежно со јадења од краставици и некои салати. По потекло од истокот но, го имаме во секоја градина.

(110)

Вашиот коментар