Пржени мекици со јогурт, одлични за појадок или вечера – воопшто не впиваат масло!

 
 

Одлични мекици, превкусни се!

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

300 мл јогурт
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
1 лажичка сода бикарбона
500 г брашно
масло за пржење

ПОСТАПКА:

Измешајте го јогуртот со солта, шеќерот сода бикарбоната.

Постепено додавајте брашно, па со миксер со продолжетоци за тесто, замесете мазно тесто.

Оставете го во фрижидер да отстои околу 15-тина минути. Извадете го, премесете го и поделете го 6-8 делови.

Секој дел со оклагија развлечете го во величина на тавата во која се пржи. Корите оставете ги 5-10 минути да се одморат на собна температура.

Прво добро загрејте го маслото во тавата, па намалете го огнот кога ќе ги ставате мекиците да се пржат.

Пржете ги од двете страни додека да добијат убава боја. Пржените мекици вадете ги на хартиена салветка за да ја впијат вишокот маснотија.

Послужете ги со прилог по желба.

Напомена: Ако немате миксер за тесто, тогаш прво користете лажица, а потоа со рака замесете го тестото.

Во текот на пржењето по мекиците ќе се содаваат меурчиња, што е добар знак дека тестото е добро измесено.

Не штетедете на масло во текот на пржењето и не плашете се дека ќе бидат масни. Токму спротивното, не се масни!

(200)

Вашиот коментар