Селско месо

 
 

Секогаш популарното јадење има десетици варијанти и начини на подготовка. Денес ви предложуваме да го припремите на следниов начин и со овие состојки.

Состојки:

– 1/2 кг мелено месо

– 1 јајце

– 1 главица кромид

– 2 лажици презла

– 1 кг свинска кртина

– 2 главици кромид

– 2 моркови

– 2 суви црвени пиперки

– 300 гр маринирани печурки

– 1 кесичка крем супа од печурки

– 1 коцка говедска супа, мелен црн бибер, црвен пипер

– 1 лажица сенф

Подготовка:

Прво од меленото месо (посолено и зачинето според вкусот), кромидот, презлата и јајцето формираме мали ќофтенца, од прилика колку орев.

Свинската кртина ја сечеме на коцки. На плотна ги печеме ќофтињата и свинската кртина.

Кромидот го сецкаме на ситно и го пржиме додека омекне, ги додаваме сецканите моркови и кога се е убаво омекнато ги додаваме маринираните печурки и сецканите суви пиперки.

Зачинуваме по вкус и додаваме ловоров лист и една лажица сенф.

Го додаваме месото и ќофтињата и убаво мешаме. Крем супата од печурки ја раствораме во 700 мл вода и ја додаваме кај месото заедно со една коцка говедска супа и едно лажиче црвен пипер.

Оставаме се заедно да динста околу 15 минути па се ставаме во земјена тава.

Печеме во загреана рерна на 200 степени околу два часа. Сервираме…

(560)

Вашиот коментар