12 видови на храна која не треба да ја чувате во фрижидер

 
 

Сите знаеме дека месата и повеќето млечни производи местото им е во фрижидерот. Но, постојат неколку прехранбени продукти кои најверојатно ги чувате погрешно.

 1. Лубеница

Иако по сечење, лубениците треба да се чува во фрижидерот, претходно е сосема во ред да стои некаде надвор од него. Дури и постојат некои докази дека лубениците задржуваат повеќе антиоксиданси на овој начин. Само не заборавајте да ги обвиткате во најлон парчињата откако ќе ги исечете за кога ќе ги ставите во фрижидерот, да не ги апсорбираат вкусите и мирисите на другата храна.

 1. Тиква

Кога се складираат во фрижидерот, тиквите собираат влага што предизвикува побрзо да изгние. Важно е тиквата да остане ладна, но исто така е од суштинско значење да остане и сува. Значи, земете парче картон (тепих може да се оштети, а цементот собира влажност) и седнете ја вашата тиква во подрумот или кујната.

 1. Кромид

Пред да го исечете кромидот, оставете го надвор на собна температура. Ако го изладите во фрижидер, тој има тенденција да стане мекушаст и неубав за јадење. Да не зборуваме, дека влажноста го забрзува процесот на стареење. Сепак, откако ќе бидат исечени, тие треба да се чуваат во фрижидерот или ќе се исушат. Но, важно е да ги ставите во пластична кеса и во фиоката за зеленчук каде што и припаѓаат.

 1. Нутела

Овој многу публикуван намаз никогаш не треба да оди во фрижидер. Ако го складирате таму, тоа ќе стане многу покрут за мачкање и ќе изгуби голем дел од вкусот на чоколадо. Затоа, чувајте го убаво затворен во оставата и ќе можете да уживате во неговата кремаста чоколадна доброта.

 1. Билки и тревки

Многу луѓе претпоставуваат дека билките треба да се чуваат во фрижидерот за да можат да траат подолго. Но, ова едноставно не е точно. Како прво, билките треба да останат суви, а кога се во фрижидер тие собираат влага. Така, за најдобри резултати, прекршете ги дршките во долниот дел на свежите билки и складирајте ги во тегла вода.

 1. Домати

Да! Доматите не треба да се складираат во фрижидерот. Секој пат кога го правите ова, всушност го убивате доматот. Не само што ќе го изгуби вкусот, туку ќе ги раздвои молекулите и ќе стане пулпата зрнеста. Зрејте ги доматите некаде блиску до прозорци за најдобри резултати и јадете ги додека се свежи.

 1. Кечап

Мислите дека причината зошто не треба да чувате кечап е слична на причината зошто не треба да чувате домати? Впрочем нели, кечапот е базиран на домати. Но, ова не е причината. Вистинската причина е дека кечапот е полн со оцет, природен конзерванс кој ќе го одржува вашиот кечап свеж без оглед на се.

 1. Туна

Кога ќе го слушнете зборот “туна” сигурно си мислите: “Е тоа е риба, знам дека оди во фрижидер.” Но, всушност, конзервираната туна треба да се стави во оставата, чајната кујна или кабинетот. Ако ја ставите во фрижидерот, таа е подложна на ‘рѓа. Ако ја чувате на суво место, може да трае до пет години! Сепак, откако ќе ја отворите, треба да ја извадите од конзервата и да ја чувате во фрижидерот.

 1. Јаболка

Можеби ви се допаѓаат ладни јаболки, но вистината е дека тие ќе траат неколку недели на шанкот. Премногу ладната температура и влажноста ќе предизвикаат јаболката да зрее побрзо. Иако, по неколку недели може да ви биде од корист да ги задржите во фрижидерот.

 1. Туршија

Како и кечапот, киселите туршии се спакувани со доволно оцет да ви траат колку што сакате надвор од фрижидерот Значи, тоа е ваш избор, чувајте ги во фрижидер или уживајте во пријатна топла и сочна марината секој ден!

 1. Диња

Се препорачува да ја чувате вашата диња на отворено некаде во кујната така што вкусот ќе остане добар. Складирањето на дињите на собна температура исто така помага да се задржат антиоксидантите непроменети. Со ставањето на овие плодови во вашиот фрижидер ја правите целосната спротивност.

 1. Печива

Колачињата, тортите и други видови тесто треба да се чуваат надвор од фрижидерот. Тоа е познат факт (барем меѓу оние од нас кои уживаат во печењето) дека овие печени чудесии стануваат бајати многу побргу кога се чуваат во фрижидерот.

(547)

Вашиот коментар